MIDDELHAVET

Også tilgjengelig på  Altibox

 

Regi: Jonas Carpignano
Lengde: 110 min | Fransk, italiensk, engelsk og arabisk tale og norsk tekst
Med: Koudous Seihon, Alassane Sy, Pio Amato

 

MIDDELHAVET handler om Ayiva, en ung alenefar som sammen med bestevennen Abas har reist fra Burkina Faso til Algerie på jakt etter en bedre tilværelse. Hjemme i Burkina venter datteren og Ayiva holder henne optimistisk oppdatert. I Algerie lever Ayiva og Abas fra hånd til munn, men bildene på Facebook fra venner som har kommet seg til Italia viser et bedre liv - livet Ayiva drømmer om for seg og datteren. Når en mulighet til å få plass på en båt over Middelhavet dukker opp, griper de to vennene sjansen. De må første krysse grensen til Libya til fots og så legge ut på ferden i småbåt over Middelhavet. Reisen er dramatisk, men de kommer seg til Italia. Der får de vite at de har tre måneder på seg til å skaffe fast arbeid, ellers blir de sendt tilbake. Ayiva er hardarbeidende og griper enhver mulighet som får han nærmere målet. Men livet i Italia er langt fra så enkelt som bildene på Facebook kunne tyde på og vennenes veier begynner å skilles. Samtidig tilspisser den spente situasjonen mellom migrantene og beboerne i den lille byen seg.

Ayiva spilles mesterlig av nykommer Koudous Seihon. Det er Seihons egen fortelling som var inspirasjonen til regissør Jonas Carpignano og nesten alt i filmen er selvopplevd. Regissøren ble kjent med Seihon når han skulle lage en kortfilm om opptøyer startet av migranter i Sør-Italia i 2010. Carpignano og Seihon ble gode venner og bestemte seg for å lage film om Seihons reise til Europa. Resultatet er en sjeldent autentisk og nyansert portrett av en migrants reise. Seihon vant prisen for beste skuespiller på Stockholm filmfestival og er nominert til beste skuespiller i independent-filmens Oscar, Spirit Awards.

MIDDELHAVET er en energisk og medrivende historie om et av menneskene bak avisoverskriftene vi leser hver dag. Regissør Jonas Carpignano ønsket ikke å lage en film om migranter, men med migranter. Carpignano er halvt italiensk og halvt amerikaner og bor nå i Sør-Italia sammen med Koudous Seihon. Nesten alle på lerretet i MIDDELHAVET er selv migranter og bidro med sine egne historier under innspillingen. Denne kollektive måten å lage film på lærte Carpignano under innspillingen av BEASTS OF THE SOUTHERN WILD, som han jobbet på. Musikken i MIDDELHAVET er komponert av BEASTS-regissør Benh Zeitlin.

Med mye humor og varme forteller MIDDELHAVET om vår nye globale virkelighet, hvor alle bruker Facebook, Skype og hører på den den samme musikken som oss (Carpignano fikk spesialtillatelse av Rihanna til å bruke musikken hennes i filmen).

Ved å følge tett på Ayivas reise og drøm om et bedre liv får man en dypere forståelse for hvilke forestillinger migranter har og hvilken virkelighet møter dem i Europa.


PRESSEN OM FILMEN:

"Sterk og viktig"
- Aftenposten
"Koudous Seihon er imponerende god i hovedrollen"
- NRK P3 Filmpolitiet
"Filmskaparen Jonas Carpignano makter det nyhendemedia sjeldan greier: Han får oss ikkje til å undrast over eller synast synd på flyktningane som kjem over Middelhavet. Carpignano får oss til å identifisera oss med dei"
- Klassekampen
"Glitrende... MIDDELHAVET er viktig - for med denne filmen får vi endelig en solid fortelling om et par flyktninger, fra deres perspektiv, uten sødme og moralisering"
- Ny Tid
"Gir flyktningkrisen et menneskelig ansikt"
- Hollywood Reporter
"Rett film til rett tid ... Menneskelig, godt og nyansert drama"
- Adresseavisen
"Som å være der... MIDDELHAVET er en viktig påminnelse om at det tross alt finnes mange menneskeskjebner som skjuler seg bak flyktningstatestikken. Filmen tar ikke stilling politisk, men er likevel med på å gi migrantene et ansikt og en personlig fortelling"
- Vårt Land

 

MIDDELHAVET vant tre priser på Stockholm filmfestival, prisen for beste skuespiller, beste debutfilm og distribusjonsprisen.

Dette er utdrag fra juryens begrunnelser:

"Med en varm humanisme har regissøren skrevet og regissert en sterkt relevant og overraskende humoristisk film. En fortelling befolket med sammensatte og komplekst skildrede karakterer og med en enestående hovedrolleinnehaver. En vakker film som menneskeliggjør opplevelsen av å leve i dag og som gir et unikt innblikk i de erfaringene som deles av mange av dem som har flyktet over Middelhavet"
"Prisen for beste mannlige hovedrolle går til en skuespiller som eier filmen i hver scene. Koudous Seihon har skapt en karakter som er en street-smart fighter og et medmenneske, som åpner våre hjerter i en reise gjennom en ødelagt verden, full av farer. Midt i fortellingens brutale virkelighet lykkes det han å formidle en følelse av håp og tro på mennesket"
"En usentimental, men ømhjertet film om drømmen om og kampen for om et bedre liv som samtidig avspeiler verden i dag. Regissøren har med denne knyttneven av en debut film laget et sammensatt og brennende virkelighetsdrama som ikke etterlater noen uberørt"