GOLIAT

Kommer på kino 14. juni 2019

Et intenst og rørende drama om familiebånd og et umulig valg 

Når Roland skal i fengsel må den 17 år gamle sønnen Kimmie motvillig følge farens fotspor for å forsørge familien med to småsøsken og en ufør mor. De bor i en liten svensk industriby preget av fraflytting og arbeidsledighet. I løpet av de siste dagene med Roland tilstede skal Kimmie sluses inn i den harde, kriminelle organisasjonen som omgir dem. På samme tid får han tilbud om en lærlingplass i en annen by, med mulighet for fast jobb og framtidsutsikt. Men hvem skal ta vare på familien hvis han reiser?

GOLIAT er den andre spillefilmen til den svenske regissøren Peter Grönlund. I 2015 gjorde han gjorde brakdebut med FLUKTEN (TJUVHEDER), som tok storeslem Guldbagge-utdelningen. Nå er han tilbake med en sterk dramathriller som igjen skildrer mennesker som faller utenfor samfunnet og som vi sjeldent ser på film. Rollene i filmen spilles med stor kraft av ikke-profesjonelle skuespillere. 

GOLIAT er en film med drivende spenning og rå realisme, men også en svært rørende fortelling om familiebånd og det umulige valget som unge Kimmie blir stilt overfor.

PRESSEN OM FILMEN

«Den beste og emosjonelt sterkeste filmen som Sverige har laget på lenge» - MovieZine

«En av høstens beste filmer» - TT

«Brutalt og gripende familiedrama fra det bortglemte fattig-Sverige» - Dagens Nyheter

«Tydlige ekko fra Gudfaren» - Göteborgs-posten

«Peter Grönlund lager fiksjon med så mye blod, svette og tårer at resultatet føles enda mer levende enn de fleste dokumentarer» - SVT

«I lys av håndverk og troverdighet befinner GOLIAT seg på en annen planet enn annen svensk film» - FLM

«Regissøren er nøye med å vise oss det som føres videre fra far til sønn. En tilstand der dop, kriminalitet og vold er løsningen på stort sett alle problem. Men også et uuttalt arv, der man stoisk viderefører en tradisjonell mannsrolle som tar vare på familien, til enhver pris» - Point of View

Originaltittel: GOLIAT | Sverige 2018

90 minutter | Svensk tale, norske tekster

Regi: Peter Grönlund

Manus: Peter Grönlund

Med: Sebastian Ljungblad, Joakim Sällquist og Davina Robinson