GOLIAT

På kino nå!

Lytt til podcasten Se Mer Film for å høre en samtale med skuespiller Joakim Sällquist!

SOMMERENS STERKESTE FILM

Når Roland skal i fengsel må den 17 år gamle sønnen Kimmie motvillig følge farens fotspor for å forsørge familien med to småsøsken og en ufør mor. De bor i en liten svensk industriby preget av fraflytting og arbeidsledighet. I løpet av de siste dagene med Roland tilstede skal Kimmie sluses inn i den harde, kriminelle organisasjonen som omgir dem. På samme tid får han tilbud om en lærlingplass i en annen by, med mulighet for fast jobb og framtidsutsikt. Men hvem skal ta vare på familien hvis han reiser?

GOLIAT er en film med drivende spenning og rå realisme, men også en rørende fortelling om familiebånd og det umulige valget Kimmie blir stilt overfor.

Dette er den andre spillefilmen til den svenske regissøren Peter Grönlund. I 2015 gjorde han gjorde en brakdebut med kritikerroste FLUKTEN (se hvor du kan leie filmen her), som tok storeslem Guldbagge-utdelningen. Med GOLIAT skildrer han igjen mennesker som faller utenfor samfunnet og som vi sjeldent ser på film. Alle rollene i filmen spilles med stor kraft av ikke-profesjonelle skuespillere. Joakim Sällquist, som spiller faren i filmen, vant Guldbagge for beste mannlige hovedrolle. Dette er første gang han spiller i en film.

GOLIAT vant også prisen for Beste nordiske film under Oslo Pix-filmfestival og Guldbagger for beste manus, klipp og musikk.

PRESSEN OM FILMEN:

Terningkast 6 "Et mesterverk" - Dagbladet

Terningkast 6 "Rett og slett en fantastisk film" - Kinomagasinet

Terningkast 5 "Førsteklasses" - Dagsavisen

Terningkast 5 "En av sommerens beste filmer" - Adresseavisen

Terningkast 5 “Troverdig og realistisk” - Filmmagasinet

“Sårt familiedrama om arv og miljø” - Gaffa

“Hjerteskjærende… Den beste og emosjonelt sterkeste filmen som Sverige har laget på lenge” - MovieZine

“Et sterkt klassedrama” - Sydsvenskan

“Fulltreffer… Brutalt og gripende familiedrama fra det bortglemte fattig-Sverige” - Dagens Nyheter

“En sosial knyttneve… Peter Grönlund lager fiksjon med så mye blod, svette og tårer at resultatet føles enda mer levende enn de fleste dokumentarer” - SVT

REGISSØREN OM FILMEN:

«GOLIAT er en historie om Sverige i dag, skildret gjennom en kriminell familie. Bakteppet er nedlagt industri, økende ulikheter og et hardt politisk klima. 

Jeg er interessert i marginaliserte mennesker og i å sette de inn i en sosialpolitisk kontekst. Som i min forrige film FLUKTEN handler det om forholdet mellom individ og gruppe, og geografiske og kulturelt betingede utmarker der mennesker tar saken i egne hender. Steder der fremmedgjørelse og forverrede levevilkår skaper en forskyvning i normer som gradvis forandrer en familie, en slekt eller et helt samfunn. Historien i GOLIAT består av konflikter som har gått i arv, maktesløshet og en forakt for staten; en klaustrofobisk verden av lovløshet» - Peter Grönlund

1733.JPG

VINNER AV BESTE NORDISKE FILM 2019 - OSLO PIX FILMFESTIVAL
Juryens begrunnelse:

“Det har vært en fargerik og interessant uke, som har tatt oss gjennom mange ulike universer. Likevel var juryen enstemmig i sin beslutning. Prisen for beste nordisk fiksjonsfilm går til en film som har rystet oss helt inn til beinet. I denne filmen er noe som virkelig står på spill. Den er brutal, og likevel veldig skjør. Mye takket være strålende skuespill og godt samspill dem imellom. Det er nesten som å se stjerner bli født. Med et sterkt, enkelt og realistisk manus er har filmen en overbevisende kraft og følsomhet som etterlot oss ambivalent og med hjertesorg. Gjennom denne filmen får vi tilgang til et univers og karakterer vi vanligvis ser gjennom overfladiske machobriller. Eller som samfunnets tapere. I denne filmen er det lett å kjenne igjen menneskenes grunnleggende behov og relasjoner. Det som ser lett ut fra utsiden er alt annet enn dette når du står på innsiden.”

938-kopi.jpg

Originaltittel: GOLIAT | Sverige 2018

90 minutter | Svensk tale, norske tekster

Regi: Peter Grönlund

Manus: Peter Grönlund

Med: Sebastian Ljungblad, Joakim Sällquist og Davina Robinson

Goliat - plakat.jpg
eu_flag_creative_europe_media_co_funded_vect_pos_en_[cmyk].jpg