LETTERS nominert til Dragon Award ved Göteborg filmfestival by Øistein Refseth

letters_krans.jpg

Marte Vold og Jéro Yuns LETTERS er en av kun åtte filmer som konkurrerer om prisen for beste nordiske dokumentar ved Göteborg internasjonale filmfestival i slutten av januar. 

I LETTERS følger man hverdagslivene til Marte og Jéro som utveksler videobrev til hverandre fra hver sin side av jordkloden.

Dette unike norsk-koreanske samarbeidet er også aktuelt ved Tromsø internasjonale filmfestival, hvor filmen får sin norske premiere, før den konkurrerer om den prestisjefylte prisen i Göteborg. Prisen er på 100.000 kr og en av de største i Norden for dokumentarfilm

Filmens internasjonale liv started allerede med verdenspremiere ved Busan filmfestival i Sør-Korea i oktober. Busan er en av verdens fremste festivaler og Asias viktigste filmfestival.

I LETTERS skildrer regissørene hverdags- og familieliv fra to ulike perspektiver. Marte Vold er 37 år, småbarnsmor og bor i Oslo. Jéro Yun er 35 år og bor alene med en katt i Seoul. Han reiser for å besøke foreldrene sine som han ikke har sett på lenge og dette blir starten på et år hvor Marte og Jéro utveksler videobrev og tanker. Jéros mor blir alvorlig syk i løpet av året og dette gjør at spørsmål om familie, moderskap, tid og hvilke minner man tar vare på blir presserende for både Jéro og Marte. Hva er det å være en mor og et barn i to ulike kulturer? LETTERS er en personlig og ærlig film som oppleves både utfordrende og dypt rørende.

Marte Vold har tidligere regissert en rekke kortfilmer og var fotograf på HOGGEREN og co-regissør på MOT NATUREN. 

Jéro Yun har regissert en rekke kortfilmer. Hans første spillefilm MRS. B. hadde premiere ved filmfestivalen i Cannes i 2016. 

De to regissørenes samarbeid startet i 2015 når de deltok i talentutviklingsprogrammet CPH:LAB til filmfestivalen i København. 

LETTERS er produsert av Elisa Pirir og Maria Ekerhovd i Mer Film. 

Göteborg internasjonale filmfestival finner sted mellom 26. januar og 5. februar. 

Tromsø filmfestival finner sted 15. til 21. januar. 

L_Plakat_70x100.jpg

2017: For et år! by Øistein Refseth

Må stikke 2017.png

Godt nytt år! Før vi går skikkelig løs på 2018 tillater vi oss et tilbakeblikk på noen av fjorårets Mer Film-høydepunkter. Dette er bare noen av tingene som skjedde: 


JANUAR: 

Amat Escalantes monsterfilm DET FREMMEDE ble sluppet løs på kino og ga filmkritikerne mulighet til å kreative beskrivelser: 

DET FREMMEDE kan leies på iTunes nå!

Kortfilmen ALT BRENNER hadde premiere på Tromsø filmfestival. "Med ALT BRENNER har Marianne Ulrichsen igjen bevist at hun er blant landets aller fremste filmskapere, som trolig vil kunne gi norsk spillefilm et etterlengtet kunstnerisk løft" skrev filmkritiker Aleksander Huser. 

Alt brenner 2017.jpeg

FEBRUAR: 

FRA BALKONGEN hadde verdenspremiere på Berlin filmfestival. Dette var tredje gang Ole Giæver deltok på festivalen. Filmen kan leies digitalt nå!

Premiere FRA BALKONGEN Berlinale 2017.jpg

På Berlin filmfestival vant Georg Friedrich prisen for beste skuespiller for hovedrollen i BRIGHT NIGHTS, som ble spilt inn i Troms. BRIGHT NIGHTS får norsk premiere på Tromsø filmfestival om et par uker.  

Samtidig ble innspillingen av HVA VIL FOLK SI avsluttet i Tyskland. 

Og i Lofoten stjal regissør Truls Krane Meby en bil: 

Kortfilmen MOBIL får premiere på Tromsø filmfestival! 


MARS:

Anders Baasmo Christiansen åpnet Hamarama filmfestival ved å hogge en filmrull i to: 

HOGGEREN var vårens filmsnakkis, og vi var på turné for å snakke om filmen. Ekstra stas var det da Stein Torleif Bjella ledet en samtale med regissør Jorunn Myklebust Syversen og Anders Baasmo Christiansen på Gimle kino. Denne samtalen (og andre) kan du høre på podkasten vår Mer Filmsnakk: 

HOGGEREN kan leies digitalt nå! 


APRIL: 

Hvem har lyst til å se en amerikansk remake av HOGGEREN med Liv Tyler i hovedrollen?


MAI: 

Tilskudd fra Norsk filminstitutt til ny spillefilm! 


JUNI: 

FRA BALKONGEN hadde kinopremiere og sammen med filmfestivalen Oslo Pix arrangerte vi en hjemme-hos-visning av filmen i borettslaget til Erlend på Grønland. Han var en av mange som hadde nominert sitt hjem til en eksklusiv visning med regissørbesøk. 

Regissør Ole Giæver hadde en dårlig kinoopplevelse i juni. :( 

Ole Giæver + Alien Covenant + Stratos = 💩

Et innlegg delt av Fra balkongen (@frabalkongen)

FRA BALKONGEN er tilgjengelig for digital leie nå, og vi anbefaler også å høre Ole Giæver snakke om drømmen om å lage første spillefilm i denne episoden av Mer Filmsnakk: 


JULI: 

MÅ STIKKE hadde kinopremiere og bød på noen av årets morsomste scener. Filmen kan leies digitalt nå! 


AUGUST: 

HOGGEREN ble nominert til Amanda for beste skuespiller og beste bi-roller! 

Vår fantastiske styreleder og executive produsent Axel Helgeland mottok Amanda-komiteens ærespris! 

I august ble også innspillingen av Marius Myrmels nye kortfilm RUSTNING avsluttet. Filmen er nå i postproduksjon. 


SEPTEMBER: 

Bare et halvt år etter av filmen var ferdig innspilt hadde HVA VIL FOLK SI verdenspremiere i konkurranseprogrammet til Toronto filmfestival: 

Vi laget småmat etter oppskriften til tante Inger Grethe fra HOGGEREN. Oppskriften finner du her


OKTOBER: 

HVA VIL FOLK SI hadde kinopremiere og fikk overveldende mottakelse av publikum og presse. Vi hadde premierer på Bergen filmfestival og i Colosseum kino i Oslo og en ellevill premierefest.

På FNs internasjonale jentedag 11. oktober fylte vi Saga kino med over 500 jenter som så filmen og hørte på en samtale med Skamløs-forfatter Nancy Herz og regissør Iram Haq. Samtalen er tilgjengelig som Mer Filmsnakk-podkast! 

Regissørene Marte Vold og koreanske Jéro Yun har utvekslet videobrev fra sine hverdagsliv på hver sin side av jordkloden gjennom ett år. Resultatet er en nydelig skildring av familieliv, og filmen ble invitert til å ha verdenspremiere på filmfestivalen i Busan, Asias fremste filmfestival. Filmen får norsk premiere på Tromsø filmfestival! 


NOVEMBER:

HVA VIL FOLK SI ble ikke bare omfavnet av publikum i Norge. Filmen vant publikumsprisen til Nordiske filmdager i Lübeck og AFI Film Fest i Los Angeles i november og så filmfestivalen i Les Arcs i Frankrike i desember. I 2018 får filmen kinopremiere i land over hele verden. 

Vi tok på oss danseskoene, klare for å gå igang med innspillingen av Jorunn Myklebust Syversens nye spillefilm


DESEMBER: 

HVA VIL FOLK SI passerte 100.000 solgte kinobilletter etter ni uker på kino! Filmen er nå sett av over 107.000 og går fremdeles bra på kino i Oslo, Bergen og Trondheim. 

FB+banner+HVFS100000.jpg

Oppe i Kautokeino forberedes innspillingen av Marja Bål Nangos kortfilm TUNGENE. Slik så det ut der 7. desember: 

Tungene innspilling 7 desember.JPG

Fordi vi i 2018 skal igang med kortfilmen HOSPITAL DUMPERS DIVERS, en film om farene ved slurvete kildesortering, ble dette julekortet vårt: 

Julekort Hospital Dumpster Divers.jpg

For et år det har vært!

Takk til alle dere som har fulgt oss, sett filmene våre, snakket om dem, hilst på oss på arrangementer, bidratt på innspillinger, gitt oss tips og hjulpet oss på ulike måter. 

Nå er vi klare for å gå løs på 2018! Håper dere blir med! 

Mye Mer i Tromsø by Øistein Refseth

letters_1.jpg

Tromsø filmfestival har sluppet programmet for neste års festival, og vi er tilstede med rykende ferske filmer! 

Det blir norsk premiere på dokumentaren LETTERS av Marte Vold og Jéro Yun. To regissører som bor på hver sin side av jordkloden utveksler videobrev fra livene sine. Marte Vold bor i Norge, Jéro Yun i Sør-Korea. Hva er forskjellene og hva er likhetene deres? Og hvordan forholder de seg til sin egen familie, som sønn og som mor? Gjennom ett år utveksler de brev og bilder til hverandre. LETTERS hadde sin verdenspremiere på filmfestivalen i Busan i Sør-Korea i oktober.

Thomas Arslans BRIGHT NIGHTS ble spilt inn i Troms i fjor sommer, og hovedrolleinnehaver Georg Friedrich vant prisen for beste skuespiller på Berlin filmfestival tidligere i år. Filmen kommer nå "hjem" til Tromsø og regissør Thomas Arslan er gjest på festivalen. BRIGHT NIGHTS er en hypnotisk road-movie om en far og sønn som har kommet bort fra hverandre. 

a019c001_170423_r0qy.0011648.jpg

Vi er også veldig stolte over å ha premiere på Truls Krane Mebys nye kortfilm MOBIL som er en del av åpningen til Film Fra Nord-seksjonen. MOBIL handler om den syriske flyktningen Walid som bor alene på et mottak i Nord-Norge og som en dag får en desperat telefon fra sin mor og bror som er på flukt i Europa. 

I tillegg til disse premierene blir det også nye muligheter til å se Ole Giævers FRA BALKONGEN (som vi presenterte som work-in-progress på festivalen i 2015) og Iram Haqs HVA VIL FOLK SI. Begge filmene er valgt ut til kritikeruke-programmet til festivalen. 

Oversikt over våre filmer her! 

HELLE NÄCHTE, Tristan Göbel, Georg Friedrich (Foto Marco Krüger, (c) Schramm Film) 3.jpg

Tromsø filmfestival finner sted 15. - 21. januar. Hele programmet finner du her. Billetter og visningstider legges ut 8. januar.

Iram Haq hedres by Øistein Refseth

DRRL7FiXUAEfamE.jpg-large.jpeg

HVA VIL FOLK SI er en av ti filmer som deltar i konkurranseprogrammet til filmfestivalen i Les Arcs. Iram Haq ble i kveld tildelt festivalens Femme de Cinéma-pris som hvert år hedrer en kvinne som har utmerket seg i europeisk film. 

Publikumsuksessen er nå sett av over 100.000 på kino i Norge, og neste år skal filmen opp på kino i en rekke land over hele verden. At filmen faller i smak hos et internasjonalt publikum er tydelig. HVA VIL FOLK SI har allerede vunnet publikumsprisen på filmfestivalene AFI Film Fest i Los Angeles og Nordiske filmdager i Lübeck. 

Iram Haq hedres også i Norge:  

Hun er kåret til Årets stemme av KK og er nominert til Årets osloborger av Aftenposten! 

Årets osloborger kåres av Aftenpostens lesere. Gå inn her for å gi din stemme

Og nå som du er i gang med å stemme kan du også gå inn på Natt og Dags kåring av årets beste norske film. HVA VIL FOLK SI er en av tre nominerte og Natt og Dag skriver blant annet i sin begrunnelse: "Det er ikke alltid lett å få folk til å bry seg om emner som ikke angår dem direkte, men fortalt gjennom et følsomt spenningsdrama som dette demonstrerer Haq hvor mektig filmmediet kan være".

HVA VIL FOLK SI vises fremdeles på kino i noen byer og kommer ut digitalt og på DVD i mars 2018. 

Mer Film søker kvinnelige skuespillere til kortfilmen TUNGENE by Øistein Refseth

KajaSmithHires_12x15cm_MarjaBolNango_02.jpg

Vi søker samiske kvinnelige skuespillere i alderen 20 - 30 til kortfilmen TUNGENE i regi av Marja Bål Nango. 

Vi ser etter noen som tør å utfordre seg selv og som er komfortabel med å stå foran kamera. Skuespillererfaring er ikke et krav, men fint. Jobben er honorert. 

Send mail med bilde og litt om deg selv til elisa@merfilm.no

SAMISK: 

Njuokčamat-oanehisfilbmii: Mii ohcat du! 
Nisson-neavttára, gii leat gaskkal 20-35 jagi boaris.
Báddemat leat guovvamánus-njukčamánus 2018 ja bistet sulli guokte vahku.
Sádde alddat gova, du nama ja man boaris don leat, dán čujuhussii: mailto:elisa@merfilm.no
De mii sáhttit addit dutnje eanet dieđuid filbmenbarggu birra.
Njuokčamat filmmas; Nuorra boazosápmelaš nisu vásiha silolaš ja rumašlaš váikkuhusaid maŋŋel muhtin ilgádis dáhpáhusa ja movt son čuožžila bisuhan dihte iežas gutnálaš beaggima.

Støtte til HOSPITAL DUMPSTER DIVERS by Øistein Refseth

Hospital Dumpster Divers 1.JPG

Fordi kildesortering er ingen spøk. 

I dag har vi fått støtte til Anders Elsrud Hultgreens kortfilm HOSPITAL DUMPSTER DIVERS fra Vestnorsk filmsenter!

HOSPITAL DUMPSTER DIVERS handler om den shuffle-dansende renholdsarbeideren Rasmus som skal ha sin første nattevakt på sykehuset hvor han nylig har fått jobb. Pliktoppfyllende begynner han å utføre oppgavene sine, men så blir han for ivrig og begynner å slurve med avfallshåndteringen. Det medisinske avfallet begynner å mutere og et grufullt vesen våkner til liv. Plutselig er ikke lenger kildesortering Rasmus’ største utfordring. Han må stoppe et avfallstroll fra å spre kaos og død over hele sykehuset. 

HOSPITAL DUMPSTER DIVERS er en fabel som blander skrekk og komedie og slipper løs et fantastisk monster på kinolerretet. 

Anders Elsrud Hultgreen (f. 1986) har tidligere laget spillefilmen MORGENRØDE som har blitt vist på filmfestivaler over hele verden. Med kortfilmen HOSPITAL DUMPSTER DIVERS går den svært stilsikre regissøren og manusforfatteren over i en helt annen sjanger, og vi gleder oss til å spille inn filmen i Bergen til neste år! Ragna Nordhus Midtgard i Mer Film er produsent.

Mer Filmsnakk med Iram Haq og Nancy Herz by Øistein Refseth

Hør vår podkast med forfatter Nancy Herz og regissør Iram Haq i samtale etter den skamløse jentevisningen på Saga kino på FNs internasjonale jentedag 11. oktober. Foto: Solveig Bakken

Hør vår podkast med forfatter Nancy Herz og regissør Iram Haq i samtale etter den skamløse jentevisningen på Saga kino på FNs internasjonale jentedag 11. oktober. Foto: Solveig Bakken

I forbindelse med visningen av HVA VIL FOLK SI på FNs internasjonale jentedag 11. oktober var regissør Iram Haq og Skamløs-forfatter Nancy Herz tilstede for å prate om filmen og sosial kontroll. Samtalen ble ledet av Miriam Kirollos som jobber for Redd Barna, og nå er den tilgjengelig som Mer Filmsnakk-podkast! Søk på "Mer Filmsnakk" i podkast-appen du bruker eller lytt på en av disse lenkene:
SOUNDCLOUD
ITUNES


Samtalen skjedde foran en utsolgt sal på Saga kino med over 500 jenter tilstede! 

Skamløs-forfatterne Amina Bile, Nancy Herz og Sofia Nesrine Srour signerte den rykende ferske boka si i foajeen på Saga kino i forbindelse med jentevisningen. Foto: Solveig Bakken

Skamløs-forfatterne Amina Bile, Nancy Herz og Sofia Nesrine Srour signerte den rykende ferske boka si i foajeen på Saga kino i forbindelse med jentevisningen. Foto: Solveig Bakken

Samtidig som visningen på Saga kino foregikk var det også utsolgte jenteforestillinger av filmen i Stavanger, Trondheim, Bergen, Kristiansand og Horten. 

IMG_4772.JPG

GÅ I DYBDEN: 


HVA VIL FOLK SI har blitt en av årets mest omtalte filmer. Hvis du vil gå i dybden anbefaler vi intervjuet med Iram Haq i Adresseavisen 14. oktober (bak betalingsmur) eller i A-magasinet 5. oktober (bak betalingsmur)

Iram Haq var gjest i studio hos Torp på NRK 1. november. Se programmet her! 

 

Iram Haq snakket også om filmen på Lindmo 30. september. Se hele intervjuet på nett-tv. Utdrag på Facebook: 


SKOLEKINO: 


HVA VIL FOLK SI er allerede sett av over 87.000 besøk på kino, og filmen gjør stor suksess som skolekino rundt om i landet. Tematikken er høyaktuell og passer veldig godt inn i lærerplanen til ungdoms- og videregående skoler. Studieark for filmen finner du her. Dersom du er interessert i å vise filmen som en del av undervisningen tar du kontakt med din lokale kino! 

Bilder fra skolekinovisninger på Elverum og Sandefjord. NRK snakket med noen av elevene som så filmen på Elverum: Se innslaget her

HVFS87000.jpeg

Informasjon om tvangsekteskap, æresrelatert vold og kjønnslemlestelse

Røde Kors har en hjelpetelefon for de som vil snakke om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Nummeret er 815 55 201. Mer informasjon finner du på rodekorstelefonen.no

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har også en nettside med informasjon rundt tvangsekteskap, æresrelatert vold og kjønnslemlestelse. Den finner du ved å klikke her

Dersom du eller noen du kjenner trenger noen å snakke med om disse tingene, eller bare ønsker mer informasjon, ikke vær redd for å ta kontakt!

HVA VIL FOLK SI til publikum over hele verden by Øistein Refseth

Regissør Iram Haq før prisutdelingen på Nordiske filmdager i Lübeck. Filmen vant publikumsprisen og fikk hederlig omtale av hovedjuryen. 

Regissør Iram Haq før prisutdelingen på Nordiske filmdager i Lübeck. Filmen vant publikumsprisen og fikk hederlig omtale av hovedjuryen. 

Iram Haqs HVA VIL FOLK SI er høstens store snakkis i Norge med nå over 72.000 solgte kinobilletter. 

Neste år blir filmen å se på kinoer over hele verden. Blant annet i USA, Frankrike, Spania, Italia, Tyskland, Belgia, Nederland, Sverige og Danmark. 

Siden den internasjonale premieren ved Toronto filmfestival i september har filmen vært en meget het tittel for topp-distributører over hele verden. Ved American Film Market, som ble arrangert i Los Angeles denne helgen, annonserte filmens salgsagent Beta Cinema de første salgene. Flere salg vil annonseres senere. 

At HVA VIL FOLK SI berører og skaper samtaler utover Norges grenser ble igjen tydelig da filmen vant den gjeve publikumsprisen på Nordiske filmdager i Lübeck lørdag kveld. Filmen fikk også hederlig omtale av hovedjuryen på festivalen.

- Vi er veldig glade for at de internasjonale distributørene omfavner HVA VIL FOLK SI. Vi gleder oss til å reise med filmen til neste år og se hvordan filmen blir tatt i mot andre steder. Det er vel ingen hemmelighet at vi håper at HVA VIL FOLK SI blir neste års norske Oscar-kandidat, og vi er særlig spent på den amerikanske kinolanseringen som kommer til sommeren, en perfekt plassering for å kunne være med i Oscar-løpet, sier produsent Maria Ekerhovd. 

Iram Haqs første film JEG ER DIN hadde premiere på filmfestivalen i Toronto i 2013 og var Norges Oscar-kandidat. 

VISNINGER MED REGISSØR- OG SKUESPILLERBESØK DENNE UKA! 

I Norge fortsetter filmen å gå for fulle hus og Iram Haq fortsetter å møte publikum på visninger. Denne uken er hun tilstede på visning av filmen i Ålesund tirsdag. Billetter og informasjon her! 

Hovedrolleinnehaver Maria Mozhdah er også med på visninger på Gimle kino i Oslo på onsdag (obs! få billetter igjen) og Sandvika kino fredag. 
 

Oppskrift på småmat by Øistein Refseth

Hoggere_Stills_1.36.1-kopi.jpg

Noen matretter blir som minner man aldri blir kvitt. Det kan Anders i HOGGEREN skrive under på... Småmaten som tante Inger Grethe serverer er én av dem, eller suppelapskaus som dem visstnok sier ovafor. Kjært navn, mange barn osv.

Uansett hva du kaller det, her er tante Inger Grethe Syversens oppskrift: 

Til opplysning blir dette mat til mange, så ikke vær blyg! Ta to svineknoker og omtrent 1,5 kg suppekjøtt av elg og kok det opp sammen med 2 liter vann, og la det småkoke i rundt 2 timer.

 

I mellomtiden kutter du opp "litt potet, gulerøtter, purre og hodekål" i små biter. Vi foreslår rundt 5-6 små, harde poteter, 3-4 gulerøtter, litt mindre enn én purre og en kvart hodekål.

Etter at kjøttet har kokt tar du det opp, renser det for bein og kutter det opp, igjen i små biter. Nei, retten heter ikke "småmat" uten grunn! Ta grønnsakene og kjøttet tilbake i kraften og la det putre i en halvtime til.

Serveres alltid med Mors flatbrød. #ikkesponset

Smakelig måltid!

HOGGEREN kan kjøpes og leies digitalt på nett nå! 

 

LETTERS til filmfestivalen i Busan by Øistein Refseth

1503542694.JPG

Marte Vold og Jero Yuns dokumentarfilm LETTERS er valgt ut til Busan International Film Festival - Asias viktigste filmfestival! Dette blir verdenspremieren til filmen hvor de to regissørene utveksler videobrev til hverandre. 

LETTERS er en film om to personers hverdag- og familieliv på hver sin side av jordkloden. Hva er forskjellene og hva er likhetene deres? Og hvordan forholder de seg til sin egen familie, som sønn og som mor? Gjennom ett år utveksler de to regissørene brev og bilder til hverandre.  

Jero Yun er en koreansk regissør født i 1980 som tok utdannelsen sin i Frankrike. Han har laget en rekke kortfilmer og to dokumentarfilmer som har blitt vist på festivaler over hele verden. Marte Vold (født i 1978) er fotograf og regissør og har laget mange kortfilmer, sist TOTEM som ble valgt ut til den prestisjetunge festivalen New Directors/New Films i New York. 

De to regissørene møttes på den danske dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX sitt talentutviklingsprogram i 2015. Gjennom CPH:LAB begynte de to å lage denne filmen sammen. 

Nå går turen til Busan i Korea hvor Asias viktigste filmfestival finner sted mellom 12. og 27. oktober. 

1503542694(0).JPG

 

 

Æres-Amanda til Axel Helgeland by Øistein Refseth

Axel Helgeland og hans kone Live Helgeland før Amanda-prisutdelingen i kveld. Foto: Mode Steinkjer, Dagsavisen. 

Axel Helgeland og hans kone Live Helgeland før Amanda-prisutdelingen i kveld. Foto: Mode Steinkjer, Dagsavisen. 

Kjære Axel, 

Gratulerer så enormt mye med Amanda-komiteens ærespris. Det kunne ikke vært mer fortjent. Du er en levende og hardtarbeidende legende i norsk film.

For Mer Film har du vært der fra starten; som fødselshjelper, som mentor, executive produsent og hardtarbeidende styreleder. Og heldigvis er du her til fulle enda! For oss er du alfa omega, og at du skal pensjonere deg ser vi som en umulighet. 

Du holder fanen høyt for å gjøre arbeidet etterrettelig og grundig, men også for å tørre å tenke stort og internasjonalt.

Vi gleder oss over alle arbeidsøkter vi har sammen og ser oss som enormt privilegerte som får øse av din enorme kunnskap og kopiere dine avanserte Excel-ark! 
 
Vi gleder oss til fortsettelsen! 

Hilsen alle i Mer Film

Axel Helgeland (f. 1944) har vært styreleder i Mer Film siden oppstarten i 2011. Han har vært executive produsent på alle våre spillefilmer.

 

Plakat og trailer for HVA VIL FOLK SI by Øistein Refseth

What Will People Say_still 3.jpeg

Vi slapp traileren for Iram Haqs nye film HVA VIL FOLK SI for noen dager siden og maken til respons har vi ikke opplevd tidligere! Det er utrolig gøy å lese kommentarene som tikker inn, og vi gleder oss bare ennå mer til å kunne vise dere hele filmen. 

Du kan se traileren her: 

Lik og del traileren på Facebook!

Sangen du hører på slutten av traileren er selvsagt Auroras nydelige Runaway

HVA VIL FOLK SI får først verdenspremiere i konkurranseprogrammet på Toronto filmfestival i september. Så skal den vises på Bergen filmfestival hvor den får en festpremiere mandag 2. oktober. 6. oktober får filmen kinopremiere over hele Norge. 

HVA VIL FOLK SI er en av Kinoklubbens utvalgte filmer denne høsten. Christin Berg, programsjef i Nordisk Film Kino, sier dette om hvorfor de valgte ut filmen: 

- Iram Haq har laget en film om det å være ung og om det å tørre å ta egne valg, og hun har mestret å fortelle historien på et varmt, personlig, sårt og ektefølt vis. En historie det er umulig å ikke bli sterkt berørt av

Denne uka var også regissør Iram Haq og vår fantastiske hovedrolleinnehaver Maria Mozhdah på Dagsrevyen og snakket om filmen. Du kan se intervjuet på nett-tv

HVA VIL FOLK SI er produsert av Mer Film i samproduksjon med Rohfilm Factory, Zentropa Sweden og Film i Väst. 

Her er første plakaten: 

Hva vil folk si.jpg

33 spørsmål til Anders Hazelius by Øistein Refseth

I fjor avbrøt vi sommerferien til ETTERSKJELV-regissør Magnus von Horn, og denne gangen var det den svenske filmregissøren Anders Hazelius som måtte hjelpe med å gi oss svarene på 33 viktige spørsmål.

Anders Hazelius har laget filmen GERILJA som vi har trykket til vårt hjerte og som vi vil at flere skal se. Under de 33 spørsmålene finner du lenke til filmen. 

1. Hvor befinner du deg akkurat nå?

På en båt i Stockholms skärgård där min nästa film utspelar sig. 

2. Kan du bevise at du ikke er en robot?
Känns som en robot hade kunnat ge ett riktigt bra svar på det. Så kan min avsaknad av svar vara ett bevis? Eller är det ett bevis på motsatsen? Gahh!!

3.Hva var de siste tre filmene du så?
THE SHINING, CERTAIN WOMEN, THE GOOD DINOSAUR. 

4.Hva er beste sesongen av SKAM?
Säsong 3 är ett mästerverk!

5. Hvorfor drømmer vi?
När vi somnar kortsluts frontalloben och vår hjärnas omätliga behov att älta får härja fritt.

6. Hva ville Ingmar Bergman laget en webserie om i 2017?
Scener ur ett äktenskap skulle passat så sjukt bra som webserie.

7. Hva får du opp hvis du googler "Hashtag"?
En massa onödig info om sociala medier men sen, om man scrollar ner lite, info om en svensk webserie för ungdomar som är fin.

8. Ser du lyst på framtiden?
Skulle vilja säga ja men tyvärr – nej. Människan verkar inte vara mogen uppgiften att ta hand om sig själv och sin planet.

9. Hvor mye av GERILJA er ekte?
100% sann men högst 25% äkta.

10. Beste bruk av en poplåt i en film?
Sångmontaget till Aimee Manns "Wise Up" i MAGNOLIA är fenomenal. Om det räknas som en poplåt?

11. Når har en filmskaper sommerferie?
I juli.

12. Snapchat eller Instagram?
Instagram.

13. Har du sett noen norske filmer?
Joachim Trier är min idol!

14. Hva er det merkeligste spørsmålet noen har stilt deg i forbindelse med GERILJA?
"Jaha jag trodde den hette grilla!"

15. Hvordan koker du egg?
Jag är matnörd så vid 63 grader i min sous vide.

16. Hva er det beste med filmfestivaler?
Uppmärksamheten.

17. Hva er det verste med filmfestivaler?
Den förlorade arbetstiden.

18. Hvis du kunne forandre én ting i GERILJA, hva ville det være?
Vi skulle ha haft tid att övertala Yung Gud om att göra soundtracket.

19. Når er teater bedre enn film?
När textens kvalitéer och skådespelarnas närvaro gör att jag glömmer bort att jag ser på teater, då blir upplevelsen starkare än att se film. Men det sker extremt sällan.

20. Hvor godt motivert må bruk av undervannsfoto i en film være?
Händer nåt under ytan så måste kameran följa med.

21. Beste svenske film?
Vissa dagar EN KÄRLEKSHISTORIA, andra dagar PERSONA.

22. Hvorfor har ingen av kvinneapene i de nye PLANET OF THE APES-filmene lært å snakke?
Personerna bakom filmen har nog gjort en rätt snäv målgruppsanalys.

23. Har du noen gang falt ned i et hull?
Ja, både bokstavligt och metaforiskt.

24. Hva er den varmeste fargen?
Orange.

25. Hva er det beste stedet på Internett?
YouTube.

26. Hva vil det si å være feminist?
Att erkänna att det finns strukturer i samhället som ger ena könet fördelar.

27. Trenger vi flere filmer om klovnefisker?
Ja! Älskar dom där jävlarna.

28. Hva er det styggeste ordet du bruker i dagligtale?
Kuken.

29. Hva er det viktigste en regissør må tenke på når hen instruerer en skuespiller?
Att inte ljuga.

30. Hvilken emoji bruker du mest?
Hjärt-emojin.

31. Hvilken filmskaper er mest overvurdert?
Quentin Tarantino.

32. Hvilken filmskaper er mest undervurdert?
Steven Spielberg.

33. Hva får tallet 33 deg til å tenke på?
Döden.

Anders Hazelius ble født i 1984, og studerte filmvitenskap på universitetet i Stockholm før han uteksaminerte på regilinjen på Filmhögskolan i Göteborg i 2010. Spillefilmdebuten FRÄMMANDE LAND kom i samme år, etterfulgt av flere kortfilmer. 

Han står også bak SKAMs svenske lillesøster, den knallgode webserien HASHTAG, som du kan du se på NRK Nett-TV.

Hans andre spillefilm GERILJA er en av de første Moving Sweden-filmene, et prosjekt initiert av Svenska Filminstitutet og SVT for å få frem nye regissører og annerledes historier. GERILJA hadde premiere på Karlovy Vary filmfestival i 2015. 

GERILJA er en moderne kjærlighetshistorie med Adam Pålsson (kjent fra tv-seriene TØRK ALDRI TÅRER UTEN HANSKER og BROEN) og Siri Hjorton-Wagner i hovedrollene. Som Alma skrev: En bra film. Politisk, sinna og irriterende på den bra måten.

Les mer om GERILJA og se filmen her:

SE & HØR OLE GIÆVER by Øistein Refseth

For de av dere som ikke rakk å se Ole Giævers nye spillefilm FRA BALKONGEN i sommer, er det det ikke for sent å ta turen på kino nå. Ikke bare kan du se filmen, men du har også mulighet til å møte Ole Giæver. Han kommer til Klingenberg kino i Oslo for å ta imot spørsmål etter filmen på flere visninger de neste ukene. Bare sjekk datoene og kjøp billetter her!

Så du derimot filmen i sommer og nå gremmes over at du går glipp av en samtale med Ole, er det bare å plugge i øreproppene og lytte til Filmsnakk podcasten vår, hvor du får en herlig samtale mellom Ole Giæver og journalist Einar Aarvig etter førpremiere på FRA BALKONGEN på Ringen kino 29. Juni:
ITUNES
SOUNDCLOUD

Hvis du ønsker å vite mer om  Ole, som hvordan han startet sin filmkarriere og hans forhold til lillebroren, kan du høre han fortelle om dette i denne podcasten:
ITUNES
SOUNDCLOUD

Ole Giæver & Morten Giæver

Ole Giæver & Morten Giæver

 

 

 

 

HVA VIL FOLK SI valgt ut til konkurranseprogrammet i Toronto by Øistein Refseth

Iram Haqs nye spillefilm, HVA VIL FOLK SI, er en av 12 filmer som er valgt ut til det prestisjetunge konkurranseprogrammet Platform på Toronto filmfestival. «Det er en kraftfull film om spenningene mellom øst og vest» sier festivalens programsjef Cameron Bailey om filmen som får sitt første møte med internasjonalt publikum i september. 

Dette er den andre spillefilmen til regissør og manusforfatter Iram Haq. Hennes første film JEG ER DIN hadde også verdenspremiere på Toronto filmfestival og vant en rekke priser på festivaler over hele verden etterpå. 

- Det er en stor ære å være en av filmene som er plukket ut til konkurransen i Toronto. Jeg gleder meg utrolig mye til å dra tilbake til festivalen igjen og til å dele HVA VIL FOLK SI med publikum, sier Iram Haq. 

- Det er fantastisk og en stor mulighet å være valgt ut til konkurranseprogrammet i Toronto. Det er første gang en norsk film deltar der og det er en stor anerkjennelse av Iram Haq sitt regitalent. Vi hadde egentlig planlagt filmen ferdig med premiere i 2018, men når filmen ble plukket ut til dette programmet var det bare å hive seg rundt for å få filmen klar. Derfor har vi også framskyndet den norske kinopremieren til oktober. Vi gleder oss enormt til å vise filmen, både til et internasjonalt publikum og publikum her hjemme, sier produsent Maria Ekerhovd. 

Platform-programmet vektlegger filmer med sterke og unike regissørstemmer. I fjor deltok blant annet Oscar-vinneren MOONLIGHT og JACKIE med Natalie Portman i dette programmet. I år vil HVA VIL FOLK SI konkurrere med noen av verdens fremste filmskapere om prisen for beste film på 25.000 CAD. Juryen består av regissørene Wim Wenders, Chen Kaige og Malgorzata Szumowska. 

Om filmen: 

HVA VIL FOLK SI handler om 16 år gamle Nisha som lever et dobbeltliv. Hjemme med familien er hun en pakistansk datter, mens ute med venner er hun en vanlig norsk ungdomsjente. Når faren tar henne på fersken med kjæresten kolliderer hennes to parallelle verdener brutalt. For å sette et eksempel bestemmer foreldrene seg for å kidnappe Nisha og plassere henne hos slektninger i Pakistan. Her, i et land hun aldri har vært før, må Nisha tilpasse seg foreldrenes kultur. 

HVA VIL FOLK SI er et rørende og gripende drama om det komplekse forholdet mellom en far og en datter med sterke skuespillerprestasjoner. I hovedrollen gjør 18 år gamle Maria Mozhdah en fantastisk rolletolkning som Nisha. Dette er Mozhdahs første store filmrolle. I rollen som faren Mirza finner vi Adil Hussain som har spilt i en lang rekke indiske og internasjonale filmer, blant annet LIFE OF PI. 

HVA VIL FOLK SI er en stor internasjonal samproduksjon og ble spilt inn delvis i India og Norge i vinter. Den er produsert av Mer Film, sammen med tyske Rohfilm Factory og Zentropa Sverige. 

Følg filmen på Facebook.

HVA VIL FOLK SI får norsk kinopremiere 6. oktober og er også en av Kinoklubbens utvalgte filmer denne høsten.

Programsjef i Nordisk Film Kino, Christin Berg sier følgende om hvorfor de valgte HVA VIL FOLK SI til høstens program:

- Iram Haq har laget en film om det å være ung og om det å tørre å ta egne valg, og hun har mestret å fortelle historien på et varmt, personlig, sårt og ektefølt vis. En historie det er umulig å ikke bli sterkt berørt av.

 

 

Klipp fra sommerens morsomste og råeste film by Øistein Refseth

MÅ JETTE (ny-nynorsk for "Må stikke") er et energisprakende kulturkræsj hvor drabantby-Sverige møter Stockholm-fiffen på Södermalm. Småkriminelle Metin (Can Demirtas) havner i en knipe når dagboka hans havner i hendene på skuespilleren Lena (Lena Endre) og forleggeren Puma (Jörgen Thorsson). Puma vil gi ut boka, men den er full av sensitive opplysninger om det kriminelle miljøet Metin vanker i.

Med glimt i øyet leker MÅ JETTE seg med fordommene og fascinasjonen forstad-gangstere og kultur-fiffens har for hverandre. 

Lurer du på hvordan du uttaler "jett" og hva det betyr? Se her: 

MÅ JETTE har vært en suksess på kino i Sverige og blitt kalt den morsomste svenske dramakomedien siden JALLA! JALLA! Den har også blitt kalt en "smällkaramell"(!) som viser forstadens småkriminelle med en blanding av alvor og skamløs humor. 

Regissør Ivica Zubak var i Oslo da filmen ble vist på Oslo Pix. Vi prøvde å lære han litt norsk. Se hvordan det gikk, pluss trailer, her: 

 

klipp fra filmen: 

"DET HAR LIGGET BØREK I FRYSEREN I FEM ÅR" - METINS MAMMA

 

NÅR DU SKAL UT PÅ DATE

 

LENA ENDRE LÆRER NYE ORD 

 

"DET VAR IKKE INNBRUDD. JEG BARE HADDE IKKE NØKKEL" 

 

NÅR DU ER PÅ AUDITION

 

NÅR DU MÅ FREMFØRE EN MONOLOG 

 

METIN OG PUMA

 

ØYEKNULLING, VI HAR ALLE OPPLEVD DET 

 

NÅR NOEN TILBYR DEG DOP 

 

NÅR DU SER PICASSO

 

SE MÅ JETTE PÅ KINO FRA 21. JULI! 

 

 

 

 

 

 

Mer Film søker statister by Øistein Refseth

MER FILM ser etter statister i perioden 7-16. august i Oslo til kortfilmen RUSTNING, regissert av Marius Myrmel. Kortfilmen utforsker miljøet i norske guttegjenger. I tre sosiale settinger og tre isolerte settinger får vi et innblikk i tre gutters definerende ungdomstid

De ulike statistgruppene vi ser etter er:

Tøffe og atletiske gutter i alderen 15-17 år.  

Jenter i alderen 15-18 år.

Alle mellom 15 og 60 år.

Det er ulike innspillingsdager for de ulike statistgruppene.
Send headshot, litt informasjon om deg og evt en CV til ingmatr@gmail.com
Merk mailen med STATIST MERFILM

Anders, onkel Bjarne og fetter Terje nominert til Amanda by Øistein Refseth

Skuespillerne Anders Baasmo Christiansen, Inger-Grethe Syversen, Bjarne Syversen og Terje Syversen på HOGGEREN-premieren i Oslo. 

Skuespillerne Anders Baasmo Christiansen, Inger-Grethe Syversen, Bjarne Syversen og Terje Syversen på HOGGEREN-premieren i Oslo. 

Skuespillerne i HOGGEREN er Amanda-nominerte! 

Anders Baasmo Christiansen er nominert til beste skuespiller for hovedrollen som Anders. Skuespiller-debutantene Bjarne Syversen og Terje Syversen deler en nominasjon for beste bi-rolle for deres fenomenale innsats som onkel Bjarne og fetter Terje!

HOGGEREN har blitt en av årets store snakkiser og går fremdeles på kino i Oslo! Så hvis du ikke har sett den ennå har du bare en ting å gjøre! 

Bjarne Syversen som onkel Bjarne og Anders Baasmo Christiansen som Anders. 

Bjarne Syversen som onkel Bjarne og Anders Baasmo Christiansen som Anders. 

Terje Syversen som fetter Terje. 

Terje Syversen som fetter Terje. 

HOGGEREN er regissør Jorunn Myklebust Syversens første spillefilm og det er hennes egen onkel, tante og fetter som spiller rollene som Anders' slektninger i filmen. Ingen av dem hadde stått foran kamera før, men stilte opp når Jorunn spurte dem om de ville spille mot Anders Baasmo Christiansen i filmen.

Hvis du ikke har mulighet til å se filmen på kino i Oslo er den er også nå tilgjengelig på nett, på iTunes og andre nettbutikker som selger film! 

Hvis du vil fordype deg i filmen har vi samlet intervjuer, anmeldelser og omtale av den på denne siden

Vi gleder oss til onkel Bjarne, fetter Terje og tante Grethe skal gå sammen med Anders Baasmo Christiansen på rød løper i Haugesund. Amanda-prisene skal deles ut lørdag 19. august!