Amat Escalante vant prisen for beste regi på Venezia filmfestival / by Øistein Refseth

Amat Escalante vant i kveld prisen for beste regi på Venezia filmfestival. 

Regiprisen ble delt mellom Amat Escalante for DET FREMMEDE og Andrei Konchalovsky for filmen PARADISE. 

DET FREMMEDE var en av festivalens mest omdiskuterte filmer, med scener som "dazzled, horrified, shocked ... the Venice Film Festival" (Film Comment). 

DET FREMMEDE er den norske tittelen på filmen som har originaltittel LA REGION SALVAJE og engelsk tittel THE UNTAMED.

Mer Film er norsk co-produsent for filmen, som er støttet gjennom Sørfond.

Vi distribuerer også filmen som får norsk kinopremiere 28. oktober. 

- For oss i Mer Film har det vært utrolig inspirerende å få muligheten til å samarbeide med en av verdens fremste regissører. Vi er takknemlige for støtte fra Sørfond som både muliggjør et slikt samarbeid og som også bidrar til å realisere en film som allerede nå markerer seg skarpt i det internasjonale markedet.

Vi er utrolig glade for pris i Venezia og gleder oss til å få vise filmen til publikum i Norge!
sier Maria Ekerhovd, produsent i Mer Film. 

Handlingen: 
Alejandra bor sammen med mannen Angel og deres to barn i en liten by i Mexico. Hun har et nært forhold til sin bror, Fabian, som jobber som sykepleier ved det lokale sykehuset. Både Alejandra, Angel og Fabian sliter på hver sin måte med livene sine i et konservativt og mannsjåvenistisk samfunn. Men når Fabian en dag får den mystiske Verona som pasient, blir livene deres snudd opp ned. Verona har blitt skadet av noe i skogen utenfor byen, men likevel vil hun tilbake til det. Det er noe som er umulig å stå imot og som krever at du gir deg fullstendig hen, hvis ikke vil det skade deg. Et utenomjordisk vesen som enten kan være løsningen eller slutten på alt.

Pressereaksjoner i Venezia: 

"A very strange and sexy film" - Jason Solomons

"Disturbing and compelling" - Screen International

"Dark and wonderful... Brilliant, frightening, hyper-real erotic mystery ... a Lynchian drug trip that lingers long after viewing" - The Film Stage

"Deeply strange... things get seriously freaky" - The Guardian

Om filmen: 
Regissør og manusforfatter Amat Escalante har alltid sett på de mørke sidene ved det mexicanske samfunnet i sine filmer. For sin forrige film HELI vant han prisen for beste regi i Cannes. Med DET FREMMEDE går han i en ny retning og blander inn science fiction og horror-elementer i en ellers realistisk fortelling. Resultatet er et moderne eventyr om vanlige mennesker som konfronteres med det ukjente. En pirrende og uhyggelig film som har fått filmanmelderne til å trekke sammenligninger til Lars von Trier og David Lynch.

DET FREMMEDE utspiller seg i Guanajuato som er den mest katolske og konservative regionen i Mexico. Regissør Amat Escalante er herfra og inspirasjonen til filmen kommer fra to hendelser i området - en kvinne som ble selv ble anklaget da hun ble forsøkt voldtatt og en avisartikkel som trykket bilde av liket til en ung mann med overskriften  "Soper funnet druknet". Sinnet Amat Escalante følte over holdningene i disse sakene utløste ideen til DET FREMMEDE. Escalante har tidligere laget realistiske filmer, men følte med denne filmen at det måtte komme noe større, noe utenifra for å skape endringer i samfunnet.

Amat Escalante ble født i 1979 og er en selvlært som filmskaper. Han begynte å lage filmer allerede når han var 15 år og i 2005 fikk hans første spillefilm SANGRE premiere på Cannes filmfestival. Hans to neste filmer, LOS BASTARDOS og HELI, ble begge vist på kino i Norge. Og for HELI vant han pris som beste regissør ved Cannes Filmfestival.

Musikken i filmen er laget av norske Guro Moe og Lasse Marhaug, i samarbeid med Martin Escalante. 

Filmen er også en co-produksjon med Danmark gjennom produsent Katrin Pors i Snowglobe. Danske Manuel Claro har foto på filmen. Han har tidligere fotografert Lars von Triers MELANCHOLIA (2011) og NYMPHOMANIAC (2013). I tillegg er spesialeffektene i filmen laget i Danmark. VFX supervisor Peter Hjorth har jobbet på mange av filmene til Lars von Trier og sist også Nicolas Winding Refns THE NEON DEMON (2016).

DET FREMMEDE er første co-produksjon mellom Mer Film og det mexicanske selskapet Mantarraya. I år fikk Mantarraya og Mer på nytt støtte fra Sørfond. Denne gangen til Carlos Reygadas' nye film WHERE LIFE IS BORN, som spilles inn nå. 

Sørfond bevilger økonomisk tilskudd til filmproduksjoner i utviklingsland, som av politiske eller finansielle grunner har vanskeligheter med å gjennomføre disse. Sørfond er etablert med fondsmidler fra UD og Norsk Filminstitutt og Film Fra Sør administrerer fondet med driftsmidler fra Kulturdepartementet.